Tech-Ed 2010 Berlin 1. rész – Berlin, avagy a kalapos emberke

Posted: 2010. november 15. in Rendezvény információk, Tech-Ed

Ebben a most induló cikksorozatban az elmúlt egy hetes berlini Tech-Ed élményeimet szeretném Veletek megosztani.  A cikkek vagy pontosabban blog-bejegyzések, nem lesznek túl hosszúak, maximum 1 oldalasak. Elsőként magát Berlint szeretném bemutatni Nektek, majd a következő részben a Tech-Ed-et im allgemeinen (overall) + összehasonlítva a két évvel ezelőtti barcelonai változattal, ezek után pedig az érdekesebb előadásokról ejtenék majd néhány szót.

Berlin egy nagyon érdekes város melyet, nagyrészt a történelemi múltjának köszönhet. Alapból két reptérrel rendelkezik, és nem azért mert egy nem lett volna elég a légi forgalom kiszolgálásához, hanem mert ugyebár egy jó ideig két külön országhoz tartozott. Egy másik fontos dolog, amit szintén a világháborúnak köszönhet Berlin az a tágas terek, a jól szervezett közlekedés, illetve a régi és modern épületek kontrasztja. A lebombázás következményeképpen a teljesen újjá épített és újraszervezett város könnyen ki tudta küszöbölni azokat a hibákat, amelyek a mai nagy városokat túlzsúfolttá teszik. A rendkívül hatékonyan megszervezett tömegközlekedésnek köszönhetően sokan használják a BVG-t (az ottani BKV-t), így kevesebben járnak autókkal az utakon. Ennek következtében ritkán fordulnak elő dugok, és sok utat át tudtak alakítani sétálóutcákká. (Mindemellett sok-sok park és tér is tarkítja Berlin térképét.)  Szinte mindenhol van kerékpár sáv is, illetve biciklitároló helyek is találhatóak szerte a városban. A tömegközlekedés oly annyira jól megoldott, hogy az egy hetes kinn tartózkodásunk alatt mindösszesen kétszer használtunk buszt (akkor is a reptér miatt), a többit meg tudtuk oldani S-Bahn-nal (itteni HÉV megfelelője), illetve U-Bahn-nal (a metró ottani neve).
A közlekedési lámpák is egyediek Berlinben ugyanis itt kalapos emberkék jelzik a gyalogosok számára a szabad átkelést vagy éppen a várakozást.

Közlekedési lámpa Kelet-Berlinben

A berliniek ezt annyira magukénak érzik, hogy a szuvenír boltok nagy része ilyen ábrákkal ellátott bóvlikat árul. A másik nagyon menő figura a medve, ami onnan jön, hogy a Berlin-t úgy is le lehet írni, hogy Bärlin (der Bär – németül a medve).

Barlin

Építészet ügyileg a német fővárosban látszólag jól megférnek egymás mellett a régi stílusú múzeumok, templomok és az ultramodern irodaházak, plázák. Számomra viszont teljesen kiábrándító volt látni, hogy a Reichtag-tól (~ Magyarországon a Parlament) kb. 100 méterre egy hatalmas több száz méteres épület komplexum foglalja el a patak túl partját.

 Reichstag és a modern épület komplexum

Egy másik dolog, amiben sajnos csalódnom kellett: a germán nők szépsége.  Ennek persze nagyon sok köze van ahhoz, hogy a németek egy eléggé öreg társadalom, kb. 40-45 év lehet az átlag életkor az általunk vett minta alapján. Plussz az elvétve néha-néha felbukkanó fiatal mädchen-ek sem voltak éppen a korcsoportjuk kiemelkedően hübsch példányai.

Utolsó gondolatként még a német konyhaművészetről emlékeznék meg pár szóban: íztelen és mindemellett wc-re gyakran csalogató ételeik vannak, ellenben nagyon sok finom sörük is van. 

Bár a városról és a német életvitelről még nagyon sok mindent lehetne írni, de akkor sajnos nem férnék bele az 1 oldalas méretkorlátba és ezt különben is látni kell. Én tényleg csak ajánlani tudom mindeninek, mert pénzügyileg sem egy vészes dolog: a repülőjegyeket 30 ezer alatt sikerült beszereznünk (és nem fű alatt) a szállásunk is egy 3 csillagos szállodában volt és 6 napra 2 főre 200 euró környéki összegtől szabadították meg a bankkártyánkat.

Hozzászólás