Tech-Ed 2010 Berlin 2. rész – A konferencia

Posted: 2010. november 17. in Rendezvény információk, Tech-Ed

A Tech-Ed cikksorozat második részében magát a konferenciát szeretném Nektek bemutatni.  Ez a több mint 3000 fejlesztőt és üzemeltetőt Németország szívébe csalogató öt napos konferencia az európai színhelye a minden évben 3 kontinensen megrendezésre kerülő Tech-Ed franchise-nak.  Az amerikai változatot bonyolítja le a leghamarabb még májusban, majd utána jön az európai hadszíntér, végül pedig Kína decemberben, illetve Dubai márciusban.

A Tech-Ed oly módon van felépítve, mint a PDC vagy a MIX, vagyis van egy plenáris ülés, amit Keynote-nak hívnak, utána pedig több teremben folynak párhuzamosan az előadások, melyek közül a hallgatóság tetszése szerint válogathat. Az előadásokat alapjában véve kétféle szempont szerint csoportosítják: szint (level {100, 200, 300, 400}), illetve tartalom (pl.: architektúra, adatbázis, menedzsment, webfejlesztés, mobilfejlesztés, stb.). Persze a szint sokszor becsapós, ugyanis level 300-as előadások is néha eléggé bevezető szintűre sikerülnek. Minden előadás 1 óra hosszú (rövid), ezért van egy jó pár olyan témakör, amikből emiatt előadássorozatokat szoktak inkább tartani (pl.: software testing, performance tuning). Vannak úgy nevezett interactive session-ök is (interaktív szekciók), melyek nem 300-500 fős előadótermekben kaptak helyet, hanem a kiállítási részlegen belül lekerített kb. 30-40 fős pavilonokban. Mint ahogyan a nevéből és a létszámból is adódik, itt van lehetőség beleszólni, belekérdezni az előadásba. Összességében több mint 150 előadó közel 600 előadással szórakoztatta kb. 3,5 napon keresztül a nagyérdeműt.

Az alapozó után nézzük meg mennyivel tudott többet/kevesebbet nyújtani az idei berlini Tech-Ed a két évvel ezelőtti barcelonaihoz képest.

Barcelona VS. Berlin (TechEd)

Nos, Barcelona a földrajzi adottságai miatt előnyt élvez, ugyanis ott a mediterrán időjárás és a tengerpart közelsége, melyek rendkívül kellemes élményt nyújtanak. Berlinről sajnos ez nem mondható sőt, sajnos szinte mindennap esett az eső és eléggé hideg is volt az ott létünk alatt.
A konferenciának helyet adó épületek közül nekem személy szerint a barcelonai sokkal szimpatikusabb volt. Ott egyetlen hatalmas épület volt, amiben nehezen lehetett eltévedni. Míg a berlini Messe Berlin csarnok valójában egy épületegyüttes, melyben nagyon egyszerű elveszíteni a fonalat, hogy éppen merre is van az arra. Két előadás közötti szünetek nagy része mindig azzal telt el, hogy kerestük a következő termet és elkóboroltunk valahogy oda negyedóra alatt.
Sajnos az idei büdzsé valamivel kisebb volt, mint anno két éve. Ez nagyon meglátszott azon, hogy összevonták az üzemeletető és fejlesztő konferenciát (60/40 arányban voltak az előadások, sajnos), illetőleg a regisztrációkor szokássá vált Tech-Ed táskákat is leváltották szatyrokra. Sajnos idén Company Store se volt jelen, ahol lehetett volna cool MS cuccokat beszerezni vagy akár MsPress könyveket.
A berlini Tech-Ed egyik pozitívuma az volt, hogy sok konferencia utáni (este 7 utáni) eseményt szerveztek. Volt Windows Phone este, volt Magyar est, volt Student Partner est, stb..

Összességében azt mondanám, hogy a rendezvény színvonala sajnos kicsit esett az elmúlt években, de a szakmai értéke cseppet se csorbult. Bár az előadásokat összeválogatni (úgy, hogy főleg cloud és wp7 előadások voltak a developer szekciókban) és rájuk bejutni eléggé nehézkes feladatnak bizonyult, de ha egyszer sikerült bekerülni, akkor sok-sok hasznos információval gazdagodhattunk.

Utolsó utáni gondolatként egy pletykát hadd osszak meg Veletek, mi szerint lehet, hogy jövőre nem biztos, hogy lesz Tech-Ed Europe, ugyanis a franciák nem tudnak megegyezni a németekkel, hogy ki tartsa jövőre a rendezvényt. Hogy ennek mennyi igazság tartalma azt nem tudom, de mindenesetre érdekes lenne, ha 2011-ben Párizs adna otthont a konferenciának.

Hozzászólás